Västerås lagbrytare om kosttillskott - VLT 29 Januari 2015

  • Posted on: 29 January 2015

Västmanlands Läns Tidning - VLT Debatt - Mats Nilsson, vd Svensk Egenvård

...Den svenska kosttillskottsbranschen är ett internationellt föredöme. Svenska produkter är de mest testade, prövade och miljövänliga man kan finna. Svenska leverantörer och producenter är kunniga, engagerade och etiska. Svenska konsumenter är ofta även de mycket engagerade och kunniga och vet mycket väl vilka doser som är säkra och vad de vill ha. Just nu sker en oroväckande utveckling i Sverige, då pålitliga kosttillskott ifrågasätts. I många fall är det kosttillskott som använts av svenska konsumenter i över 30 år utan anmärkningar....

EFSA har angivit rådgivande gränsvärden som plötsligt tolkas som maxvärden. Det är helt fel. EU har inga maxvärden för kosttillskott. Sverige har inga maxvärden för kosttillskott. När enskilda kommuner lägger saluförbud på vissa kosttillskott får det stora negativa konsekvenser för både företagen och för konsumenterna och vi anser att de saluförbud som nu utfärdas saknar lagstöd. Så länge inga lagstadgade maxvärden finns måste företagen ges möjlighet att motivera de doser som används med vetenskapligt stöd som visar att nivåerna är säkra.

Vi ser en stor risk med att viktiga vitaminer som vitamin D inte längre ska kunna säljas i doser som främjar konsumenternas valfrihet och hälsa. Efterfrågan kommer knappast att minska, handeln kommer att flyttas till internet och produkterna kommer inte längre följa svensk lagstiftning eller vara testade av svenska myndigheter. De stora förlorarna blir konsumenterna som riskerar att äta kosttillskott av en så låg kvalitet att de aldrig skulle tillåtas i Sverige. Är det verkligen den utvecklingen vi vill se? Är det vad de kommunala livsmedelsinspektörerna vill åstadkomma när de lägger saluförbud på säkra kosttillskott som säljs av erfarna och seriösa svenska företagare?

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.